السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة
دراسة جديدة الصيام يحسن نسبة السكر في الدم 2014
الصيام إلى التقليل من الإجهاد التأكسدي ويحسن السيطرة على نسبة السكر في الدم ومستوى الدهون في الدم في مرضى السكري.
الكتاب
الشافعي AI.
مجلة يورو J نوتر. 2014 أكتوبر، 53 (7): 1475-1481. دوى: 10.1007 / s00394-014-0650-Y. النشر الإلكتروني 19 يناير 2014.
الانتماء مجردة
الغرض: آثار رمضان الصيام على الصحة العامة مهمة. تتميز هذه الدراسة آثار الأيض رمضان الصوم وتقييم تأثيرها على الاكسدة في مرضى السكري.
الطريقة: أجريت الدراسة الحالية في مدينة بنها، مصر، خلال الفترة من 12 يوليو 2012 إلى 4 أكتوبر 2012. هذا يتوافق مع 22 شعبان 1433 حتي 18 ذي القعدة 1433 شركة في التقويم الإسلامي. تم تجنيدهم من الموضوعات غير السكري (مجموعة ND) ومرضى السكري (المجموعة D) لهذه الدراسة؛ مجموعتين متساويتين، حسب نوع الجنس والعمر المتطابقة (العمر 55 ± 5 سنوات ن = 40 لكل منهما). تم قياس المعلمات السيطرة نسبة السكر في الدم، لمحة الدهون والاكسدة ما قبل وأثناء وبعد الصيام.
النتائج: الصيام انخفاض الجلوكوز في الدم الصيام (FBG) معنويا بنسبة 5.8٪ وبشكل ملحوظ بنسبة 23.0٪ في (ND) و (D) مجموعات، على التوالي. تم خفض الدهون الثلاثية في الدم (TG) وmalondialdehyde (MDA) بشكل ملحوظ: TG (22.8، 22.1٪)، MDA (54.3، 46.6٪)، والكوليسترول الكلي (TC) والبروتينات الدهنية منخفضة الكثافة (LDL) معنويا بواسطة: TC: (4.7، 6.1٪)، LDL: (4.0، 5.1٪)، في حين أثيرت البروتينات الدهنية عالية الكثافة (HDL) بشكل ملحوظ بنسبة 6.7٪ و بنسبة 2.2٪ معنويا، والجلوتاثيون في الدم (GSH) بشكل ملحوظ بنسبة 52.6 و 59.4٪، في و(ND) و (D) مجموعات، على التوالي. في 6 أسابيع بعد الصيام FBG، TG، TC، HDL، LDL وعاد إلى مستويات يمكن تمييزها من القيم الأساسية في كلا المجموعتين، في حين تم الإبقاء MDA أقل بكثير بنسبة (25.7، 22.7٪)، وGSH أعلى بكثير بنسبة (26.3، 31.3٪)، في (ND) و (D) مجموعات، على التوالي.
الاستنتاجات: الصيام يحسن نسبة السكر في الدم والدهون السيطرة الشخصية ويخفف من الإجهاد التأكسدي لدى مرضى السكري.
Ramadan fasting ameliorates oxidative stress and improves glycemic control and lipid profile in diabetic patients.
Authors
Al-Shafei AI.
Journal
Eur J Nutr. 2014 Oct;53(7):1475-81. doi: 10.1007/s00394-014-0650-y. Epub 2014 Jan 19.
Affiliation
Abstract
PURPOSE: The effects of Ramadan fasting on public health are important. The present study characterized the metabolic effects of Ramadan fasting and evaluated its influence on oxidative stress in diabetic patients.
METHODS: The current study was carried out in the city of Benha, Egypt, during the period from July 12, 2012 to October 4, 2012. This corresponds to 22 Shaban 1433 to 18 Dhul Al-Qi'dah 1433 in the Islamic Calendar. Two equal, sex- and age-matched groups (n = 40 each; age 55 ± 5 years) of non-diabetic subjects (ND group) and diabetic patients (D group) were recruited for this study. Parameters of glycemic control, lipid profile, and oxidative stress were measured pre-, during and post-fasting.
RESULTS: Ramadan fasting reduced fasting blood glucose (FBG) insignificantly by 5.8 % and significantly by 23.0 % in the (ND) and (D) groups, respectively. Serum triglycerides (TG) and malondialdehyde (MDA) were lowered significantly by: TG (22.8, 22.1 %), MDA (54.3, 46.6 %), and total cholesterol (TC) and low-density lipoproteins (LDL) insignificantly by: TC: (4.7, 6.1 %), LDL: (4.0, 5.1 %), whereas high-density lipoproteins (HDL) were raised significantly by 6.7 % and insignificantly by 2.2 %, and blood glutathione (GSH) significantly by 52.6 and 59.4 %, in the (ND) and (D) groups, respectively. At 6 weeks post-fasting FBG, TG, TC, HDL, and LDL returned to levels indistinguishable from their baseline values in both groups, while MDA was maintained significantly lower by (25.7, 22.7 %), and GSH significantly higher by (26.3, 31.3 %), in the (ND) and (D) groups, respectively.
CONCLUSIONS: Ramadan fasting improves glycemic control and lipids profile and alleviates oxidative stress in diabetics.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24442382